CRONICI DIN GERULIA & STIRI FIERBINTI din TREBUCI

aprilie 29, 2013

Sa nu ne îmbatam cu apa de ploaie, Victor – Viorel Ponta va fi viitorul presedinte al României

Filed under: Uncategorized — mihaibeltechi @ 4:08 pm

Susţinerea USL pentru candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale din 2014 va fi singura soluţie pentru ca Uniunea să rămână în picioare. Altfel, liberalii îşi vor lua adio de la guvernare, zic unii că imediat după Paşti. Nici nu au apucat bine ciolanul, cum să-i dea drumul aşa repede? Aşa că soluţia sugerată de Adrian Năstase, cu preşedinte de la PSD şi premier de la PNL, s-ar putea să le convină liberalilor. Mai puţin lui Crin Antonescu, care va şti probabil că promisiunea cu „premier liberal” va fi la fel de deşartă ca şi asta cu „preşedinte PNL”.Mesajul lui Adrian Năstase, cum că există o presiune în interiorul PSD pentru ca social-democraţii să aibă candidat la preşedinţie, nu este nici întâmplător, nici izolat. Face parte dintr-o strategie de comunicare bine construită, menită să îl propulseze pe Ponta în lupta electorală din 2014. Am aflat în ultima vreme, tot de la Năstase, că europenii nu discută decât cu învingătorii în alegeri şi că aici Crin Antonescu ar avea de lucrat, pentru că este izolat. Ori tocmai aflasem de la Băsescu că îi predă lui Ponta tot portofoliul lui de relaţii externe. Aflăm din sondaje că Ponta stă mult mai bine în sondaje decât Antonescu, culmea, pentru că a jucat cartea compromisului, nu pe cea a antibăsismului radical. Mai vine şi Băsescu din două în două zile să ne explice ce performanţe economice extraordinare a avut guvernul în ultimele luni. Aici v-am mai spus, nu ştiu cum scrie la ei în statistici, dar clar este că în buzunarele oamenilor bunăstarea nu se vede, ca să nu zic că dimpotrivă.Ponta are mari şanse să fie viitorul preşedinte pentru că este omul sistemului şi un bun continuator al regimului Băsescu. Şi nu mă refer la acea parte a sistemului cu care am trăit noi, muritorii de rând, cu tăieri de salarii, cu critici dure, uneori jigniri, la adresa bugetarilor, profesorilor, medicilor, ziariştilor etc. Nu, mă refer la sistemul acela care conduce de aproape 24 de ani România, pe care generic îl numim securisto-comunist, care a promovat oameni şantajabili, cu dosare sau cu grade în toate funcţiile cheie din stat, în toate partidele, în toate guvernele. Cred că prin noua Constituţie ar trebui să le interzicem ofiţerilor de informaţii sub acoperire să mai facă parte din parlament, justiţie, guvern.

CHINEZ fara OREZ cumpar PECHINEZ

Reclame

22 comentarii »

 1. Buna seara si multumesc pentru informare,nu stiam ce s-a intimplat cu blogul ce imi devenise,ce ne devenise familiar.In fine, sa trecem peste asta si …EN JOY
  Cum forteaza Traian Basescu scindarea USL
  Traian Basescu si-a schimbat tactica. Aparent, seful statului a renuntat la razboiul cu USL, ba chiar a descoperit ca poate colabora de minune cu premierul Victor Ponta.
  Din ”dottore”, ”plagiator”, ”pisicut” si ”incompetent”, Victor Ponta a devenit un adevarat partener pe drumul reformei pentru presedintele Traian Basescu. Mai mult chiar, presedintele este dispus sa sustina proiectele premierului. Nu pe toate, ci doar acelea pe care liberalii le resping cu toata puterea. ”Daca Ponta poate sa impuna taxa de solidaritate, eu il sustin (…) Ce stim ca se intampla in regiile statului, in institutii care tin de autoritatea statului, care au inteles ca daca sunt autofinantate sau regii autonome isi pot permite orice legat de banul public. Voi sustine”, a declarat seful statului.
  Totodata, acesta a tinut sa puncteze ca exista totusi un impediment: ”Trebuie sa isi rezolve ei (PSD si PNL) problema in interiorul aliantei (USL – n.r)”. Comentariul nu a fost intamplator, Basescu fiind constient de faptul ca Victor Ponta si-a pus tot PNL-ul in cap in momentul in care a propus aceasta forma de supraimpozitare. La fel de bine, presedintele stie ca liberalii sunt cu geana pe premier, pe care l-au si acuzat public ca a tradat crezul Uniunii Social Liberale. In consecinta, pe principiul ”vorba dulce mult aduce”, Traian Basescu se joaca un pic cu mintea uselistilor, reusind, pe de o parte sa bage zazanie intre ei, iar pe de alta parte sa castige capital de imagine, mai ales printre votantii PSD, care s-au saturat de scandalul politic.

  citesteAici

  Comentariu de DIN hiperspatz — aprilie 29, 2013 @ 8:45 pm | Răspunde

 2. Ce au in comun Crin Antonescu si agricultorii indieni

  Pe Victor Ponta si Traian Basescu.
  citesteAici

  AMUZANT

  Comentariu de DIN hiperspatz — aprilie 29, 2013 @ 8:47 pm | Răspunde

 3. Asaltul Uniunii Stalinist Leniniste asupra instituțiilor statului și banilor publici continuă în forță
  CITESTE AICI

  Comentariu de DIN hiperspatz — aprilie 29, 2013 @ 8:48 pm | Răspunde

 4. Dreapta Sfântului Bau-Bau

  PDL prinde o culoare cadaverică şi simptome de rigoris mortis. Natural, anchilozarea şi valoarea îndoielnică a atitudinilor a partidului băsescian părăsit acum o lună se manifestă când tactica de lider maxim s-a combinat ulterior cu opoziţia constructivă. Eu sunt siderat să observ că vocile reformatoare ale partidului au pupat cu deferenţă papucul lui Vasile Blaga după gălăgia plină de intransigenţă de la Convenţie. IRL-ul şi MP-ul sunt expresii interesante ale dialogului, dar politic, contrar impresiei generale, sunt irelevante. Vor eşua acolo unde a eşuat Noua Republică. Nu e o expresie de satisfacţie, ci o constatare dureroasă a realităţii.
  Fragmentarea dreptei, entitatea sfântului Bau-bau este de fapt rezultatul concentrării de orgolii şi a intereselor personale. Entitatea care va canibaliza fără greţuri resturile va opri degringolada. Nu văd în acest rol nici PDL-ul şi nici PNL-ul…. CITESTE AICI

  Comentariu de DIN hiperspatz — aprilie 29, 2013 @ 8:49 pm | Răspunde

 5. Madam Lulache, naşa de cununie e lui Cristian David, fostul Ministru liberal de Interne, matroană la C.A NUCLEARELECTRICA
  citesteAici

  Comentariu de DIN hiperspatz — aprilie 29, 2013 @ 8:51 pm | Răspunde

  • Care-a fost, cu adevărat, cea mai neagră zi din viața lui Băsescu?
   Vesel ca un curcan îngrășat, îngrumăjat și roșu, Traian Băsescu ne-a cadorisit iar cu o sfeștanie fariseică. Am scris câteva frânturi pe tema cu pricina, imediat ce respectivul cetățean a decis să încheie, înapoindu-ne seara, ferfenițită e drept și mutilată. Mulți s-au amuzau de bocetul mincinos al lui Traian Băsescu, în legătură cu ziua de 5 mai, „cea mai neagră zi din viața mea”. S-au amuzat fiindcă tăierile de lefuri și pensii au fost anunțate, de parcă anunța învierea din morți sau botezul lui Bercea Mondialu, pe 6 mai. Dacă e cu adevărat cea mai neagră zi, apoi chiar o ții minte. Traian Băsescu n-a ținut-o minte, ceea ce dovedește minciuna. Nu i-a păsat, iar ce face acum e un discurs propagandistic. El a avut, cu adevărat, și zile negre. Negre pentru el, negre ale lui, dar nu le pomenește, prefăcându-se suferind la o suferință publică. Niciodată arendașul din Deal n-a suferit pentru cineva.

   Iată o zi cu adevărat neagră a lui Băsescu – ziua în care a fost demis de majoritatea cetățenilor cu drept de vot care se mai aflau în țară la acea oră. Vreo 5 milioane sunt plecați prin lume, căutându-și, în bejenie, un rost. Cei mai mulți habar n-au avut de referendum. Și totuși cei din țară, trei sferturi din ei, din care au absentat, la comandă etnică, maghiarii și talibanii băsiști, au zis pleacă. Din 8,5 milioane de votanți, 88 la sută au zis du-te. A fost, cu adevărat, o zi neagră, poate cea mai neagră zi din viața lui Băsescu. Nu când a tăiat altora ceva. Atunci e vesel, cinic, fericit ca un călău care taie picioarele unei victime și se uită ce dizgrațios se zbate și se ține cu mâna de burtă de râs observând că și cioturile retezate mai mișcă.

   Nu, nu ziua de 5 mai, care de fapt a fost 6 mai, a fost ziua cea mai neagră din viața autoproclamatului. A fost o altă zi, în care partidul lui, PDL, i-a întors dosul, refuzând ordinul explicit de a o pune pe Udrea cu fustele peste încrengătura portocalie. Ieșirea tremurată de seara, trădat de partid ca un amant tradus de țiitoare cu soțul ei, a fost cea mai neagră zi din viața Băsescului.

   Cei patru evangheliști erau trei, Luca și Matei. Aceste două zile negre sunt cu adevărat cele mai negre. Aia cu pensiile și salariile a fost neagră pentru alții și nu se pune. Din acest motiv discursul care are un substrat, e cu totul aiurea. Băsescu ne-a dat de Paști cu acest ou în cap, reamintindu-ne minciuna că el e unicul patriot, împreună cu guvernele vasale Boc, MRU și, iată, Ponta, în timp ce țara a fost distrusă de liberali. E, să recunoaștem, un fel de a intra cu cizmele în Săptămâna Patimilor și de a tropăi vesel peste cadavrul României, țara în care, cum remarca un parlamentar englez, se trăiește cel mai prost dintre toate țările Uniunii Europene. Englezul a fost cumsecade. Trăim mai prost și decât unii de prin lumea a treia și se pare că, sub dreapta cârmuire, vom atinge și zile mai negre. Și Băsescu va avea probabil zile negre, mai negre decât tot ce-a trăit până acum.

   Care a fost cea mai neagră zi, cu adevărat, din viața lui Băsescu? A fost cea care n-a fost dar va fi. Fiecare dăm într-o zi socoteală. Dacă nu în fața legii, măcar în fața lui Dumnezeu. aici

   Comentariu de QUASIMODO — mai 1, 2013 @ 9:19 am | Răspunde

 6. Tensiuni din nou în USL. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat într-un interviu că Antonescu ar face bine să nu-şi ostilizeze PSD-ul în condiţiile în care, în ecuaţia alegerilor prezidenţiale, social democraţii joacă un rol foarte important. În plus, preşedintele executiv al PSD nu a trecut cu vederea nici faptul că liberalii s-au răzgândit şi nu mai vor suprataxarea salariilor mari de la stat.„Ar fi bine sa nu-și ostilizeze PSD-ul care, în ecuația alegerilor prezidențiale, joacă un rol important”, a spus vicepremierul, potrivit românialibera.ro.Totodata Liviu Dragnea susține în continuare suprataxarea salariilor mari de la stat ,cu toate că PNL s-a razgândit în privința acestei măsuri.”Acesta a fost un impozit negociat și convenit în USL. Daca nu vor liberalii, normal că nu trece, dar noi îl susținem în continuare. Cei care au venituri mai mari trebuie să fie solidari pentru o perioada de 1-2 ani cu cei cu salarii mai mici”, a mai spus Dragnea.
  http://www.b1.ro/stiri/politica/liviu-dragnea-il-avertizeaza-pe-crin-antonescu-ar-fi-bine-sa-nu-i-ostilizeze-psd-ul-55570.html

  Comentariu de ALEXANDRA — mai 1, 2013 @ 9:08 am | Răspunde

  • Năstase şi Becali i-au pus capac lui Antonescu
   Ceea ce era de rostit a fost rostit. A trebuit să revină Adrian Năstase din închisoare că să limpezească viitorul USL şi să le strice jucăria umblătorilor cu cioara vopsită prin târgurile politicii. Pe scurt: „Există o anumită presiune în interiorul PSD, pentru ca social-democraţii să aibă un candidat propriu la prezidenţiale” a spus omul, fără drept de apel.
   Sigur că „o anumită” este doar exprimarea, în cuvinte, a unei eschive diplomatice. Dar aici nu e vorba de „o anumită” presiune. Aici e vorba de o serioasă nemulţumire pesedistă, pur şi simplu. Rostirea lui Năstase este sensul dat mutărilor succesive efectuate, în ultimul timp, de liderii USL tot mai ferm divizaţi pe meterezele psihologice ale războiului rece.
   Este exprimarea unui adevăr, în pofida credulităţii celor care au văzut şi poate mai văd, încă, în Uniune, un cocteil Molotov anti-Băsescu.
   E drept că USL a fost construită ca o platformă stabilă de pe care să zboare rachete către zidul Cotroceniului, în războiul-şoc de astă-vară. Odată, însă, contracarată acţiunea, puterea ei efectivă a scăzut dramatic în atare sens, indiferent de susţinerea parlamentră de care dispune.
   Răcindu-se acţiunea de preluare a puterii, s-au cam răcit şi relaţiile interunionale. Apoi, pe fondul lipsei de program, resurse şi credibilitate externă a liderilor USL, a devenit mult mai convenabil pentru premier să coabiteze instituţional cu un preşedinte care prezenta, „cel puţin”, garanţii la nivel euro-atlantic.
   Binomul proiectat – Ponta-premier, Antonescu-preşedinte – s-a transformat, din mers, într-unul funcţional: Ponta-Băsescu. Liderul liberal a pierdut – logic, el nefiind antrenat în actul de conducere – imagine, notorietate, ba, chiar şi credibilitate, în contextul partidei procurorilor şefi.
   Aproape neverosimil, potrivit unui sondaj comandat de trustul Intact, electoratul îl îndeamnă pe premier către o coabitare şi mai strânsă cu actualul preşedinte, semn că şeful Senatului i-a devenit indiferent.
   Pe acest fond, Crin Antonescu pare ieşit din joc, slăbit, expus. Ca atare, apare aproape firesc anunţul primei filiale PSD care decide să nu-l mai susţine pe Antonescu la prezidenţiale. Cu toată încercarea de a drege busuiocul, venită din partea „amicului” Ponta, vocile importante din partid vorbesc tot mai des de „ruşinea de a nu avea un candidat propriu pentru Cotroceni”.
   La urma urmei, care să fi fost argumentul lui Ponta, în încercarea de a-i determina pe greii partidului, devoratori ai osului puterii până la măduvă, să-l susţină pe Antonescu? Ce „carbaxin” politic ar fi fost necesar ca să-i sedeze, să-i aburească şi ei să accepte, în frunte, un preşedinte liberal, şeful unui partid devenit, din prima zi după alegeri, inamicul lor numărul unu? Prietenia lui cu Crin? Ce telenovelă…
   Ce sens să mai aibă, în „afacerea” politică, prietenia cu un om pe care până şi Gigi Becali l-a abandonat în favoarea lui Dan Diaconescu?!
   AICI

   Comentariu de mihaibeltechi — mai 1, 2013 @ 9:11 am | Răspunde

   • P.N.L. găureşte, din interior, barca Puterii…

    P.N.L. analizează serios varianta trecerii în Opoziţie. Cu toate că o astfel de mişcare ar duce la eliminarea oricărei şanse a lui Crin Antonescu de a mai candida pentru fotoliul de la Cotroceni din partea USL. Ce s-a mai întîmplat? Sîmbătă dimineaţă, cea mai mare parte a liberalilor cu greutate, membri în Biroul Permanent, s-a reunit în biroul de la Senat al lui Crin Antonescu şi a reluat discuţia despre ieşirea de la guvernare. Principala nemulţumire este aceeaşi de la precedenta întîlnire, care a avut loc în urmă cu două săptămîni, şi anume aceea că Victor Ponta le-a dat portofolii ministeriale goale de conţinut şi, implicit, lipsite de fonduri pentru investiţii, fără de care funcţiile nu fac nici o para chioară. Conform surselor noastre, peneliştii nu exclud nici colaborarea în Opoziţie cu PDL-ul lui Vasile Blaga şi pînă la sfîrşitul acestui an este posibilă chiar o fuziune între cele două găşti, în vederea alegerilor europarlamentare.
    Liberalii consideră că trecerea retragerea din guvern le-ar aduce un plus electoral, dar este neclar care va fi vehiculul politic care să înlocuiască USL şi să îl propulseze pe Crin Antonescu la Cotroceni. În acest context, unul dintre apropiaţii lui Crin Antonescu, Eduard Helwig, le-a cerut celor prezenţi să accepte ca, pînă la sfîrşitul lunii mai, să comande un studiu de piaţă, din care să rezulte clar plusurile şi minusurile electorale ale trecerii în Opoziţie. Studiul va fi plătit cu 250.000 de euro şi va fi făcut de CSCI-ul lui Bogdan Teodorescu, prezent şi el la aceste dialoguri în calitate de consultant politic al lui Crin Antonescu. Astfel, o eventuală rupere a USL îi va aduce Marelui Şorici două vaci de muls în loc de una.
    C.V.Tudor – AICI

    Comentariu de Katana-TACETI DIN GURA ! — mai 1, 2013 @ 5:32 pm

 7. Ponta află că românii sunt deştepţi
  Nu pot decât să aplaud faptul că, fie şi abia după trei zile, premierul Ponta a realizat că, aşa cum remarcam în comentariul de ieri, lăudându-l că nu strică marile succese ale guvernărilor portocalii şi trecându-l pe lista de premianţi după Boc şi MRU, preşedintele din Deal (al ţării nu mai e de un an) nu i-a făcut nici un serviciu. Dimpotrivă, l-a asimilat unei continuităţi de incompetenţă, abuz şi chiar fraudă. Cu şmecheria-i ştiută, Băsescu nu numai că l-a vopsit astfel pe Ponta în portocaliu, capacitându-l să calce pe şleaul croit de Cotroceni, dar a încercat şi să-i mai pună un căluş, să nu mai cuteze a acuza regimul băsist de atâtea şi atâtea rele: nu-ţi poţi vitupera înaintaşii a căror politică o urmezi. O atitudine placidă şi supusă din partea lui Ponta, o primire cu recunoştinţă a parşivelor laude băsiste ar avea, evident, efecte practice. Între care menţinerea sau promovarea în posturi-cheie a unor pedelişti, dar mai ales un mesaj destul de clar către DNA de a nu zori anchetarea unor cauze în care sunt implicaţi demnitari şi chiar miniştri din fostul regim.

  Fiind pe la Ruse, Victor Ponta nu a sesizat din capul locului ce capcană îi întinde Băsescu. Dimpotrivă, într-o scurtă declaraţie, i-a întors firitiseala, subliniind că se bucură că preşedintele „nu mai generează stări conflictuale”. Uitase, probali, că „vorbele bune” pot ascunde primejdii mult mai mari, pe termen mediu şi lung, decât o stropşeală de moment. Sau nu observase că Băsescu îl foloseşte drept grămătic pentru „a rescrie istoria” în propriul folos şi a deturna adevărul. Revenit la Bucureşti, însă, se pare că premierul a citit mai atent textul lui Băsescu, nu doar titlurile. Înţelegând astfel ce cursă i se întinsese şi cum Acordul cu Băsescu riscă să fie folosit ca un anestezic care să-l adoarmă. În timp ce, pe de lături, fruntaşii pedelişti şi tot felul de mişcăruţe îi flenduresc manşetele, aşteptând să-i capseze gamba. Aşa că, încercând să dreagă busuiocul primei declaraţii, a ajuns luni la concluzii interesante.

  De fapt, idei pe care, de trei luni, le trimisese la arhivă, sub influenţa amintitului Acord. Anume, că Guvernul Boc a fost un guvern corupt şi, ca atare, a cerut din nou organelor de anchetă să-şi manifeste independenţa şi profesionalismul, făcându-şi datoria. Repet, au trecut câteva luni de când premierul cam amuţise, de ajunsese să-l laude până şi Elena Udrea ce băiat bun e…Aş adăuga că, dacă DNA continuă să doarmă, Guvernul are posibilitatea de a sesiza CSM, Inspecţia Judiciară şi chiar instanţa judecătorească: procurorii or fi ei independenţi, iar unii, cu urechea prea deschisă spre Deal ori Modrogan, dar, le place sau nu, sunt şi ei supuşi legii şi normelor procedurale. A mai remarcat Victor Ponta ceva ce cam ignorase în ultima vreme, îmbrobodit, poate, şi de unele personaje din apropierea sa. Anume, că „oamenii sunt mai deştepţi decât noi”. Oamenii, adică populaţia, electoratul. Oamenii care nu au adus la putere o făcătură postelectorală Victoria-Cotroceni, ci un USL în întregul său şi fixat cu ceea ce se numeşte loialitate între parteneri.

  Tot aud, întâmplător după iscălirea de la 12 decembrie a Acordului, că USL se va sparge, şi nu peste cine ştie câţi ani. Ar însemna ca fondatorii formaţiunii să n-aibă habar de zicala „Când doi se ceartă, al treilea câştigă”. Cheia jocului e, deocamdată, în buzunarul lui Ponta, dar o poate folosi numai electoratul. Care – reiau voba premierului – e alcătuit din „oameni mai deştepţi decât noi, politicienii”. Oricum, sătui de „binefacerile” regimului băsist, de mizeria în care acesta a dus ţara şi pe care onoratul prezident încearcă acum, implicându-l insidios şi pe Victor Ponta, să o prezinte în culori roz-bonbon.AICI

  Comentariu de Vreau o tara ca Afara — mai 1, 2013 @ 9:15 am | Răspunde

  • Teoria lantului
   Este perfect adevarat ca lantul se rupe mai intai acolo unde are verigile mai slabe. Dar cu o conditie. Asupra lui, sa se exercite o presiune din ce in ce mai mare. Este procesul care, intr-o buna zi, va rupe USL. Semnalele, sau mai bine zis amprenta acestui proces, pot fi descifrate cu mult timp inainte. Adica chiar de acum. Sa vedem cum se exercita si cum poate sa creasca presiunea asupra intregului lant si ce se intampla in verigile slabe.

   Cercetarile de piata sunt, in aceasta perioada, rezultatul unui efect pervers. Si, la randul lor, au un efect pervers. In primul an dupa o victorie, respectiv dupa instalarea Guvernului Ponta 2, castigatorul are tendinta de a lua tot. In materie de incredere a populatiei. In general, castigatorul este USL, dar, daca vrem sa fim mai exacti, vom observa, tot din sondajele de opinie, ca varful de lance al castigatorilor ultimelor alegeri sunt PSD-istii, ca linie de forta politica, si Victor Ponta, in calitatea sa de lider, ajuns in fruntea unui Guvern care se bucura de o popularitate crescuta. Pana si Traian Basescu, in trena lui Ponta, are de castigat.

   Efectul pervers este ca aceste rezultate ale sondajelor de opinie nu fotografiaza perceptia publica in dinamismul ei. Avem de-a face cu un cliseu static a carui valoare expira dupa cel mult un an de la instalarea noului Guvern. Moment de la care incepe erodarea si declinul. Asa se explica de ce Crin Antonescu, in sondaje, are o tendinta descrescatoare si la fel se intampla si cu PNL care, desi sunt asociati la guvernare, nu detine acolo calitatea de lider.

   Dar care este cel de-al doilea efect pervers generat de primul? Aflandu-se, cel putin aparent pe cai mari, PSD are tendinta de a-i solicita partenerului mai mult decat acesta poate da. In materie de solidaritate. PSD, dintr-un reflex conditionat de starea de fapt si de sondaje, solicita partenerilor liberali o solidaritae mai mare decat acestia ii pot oferi. Si sacrificii prea mari de natura doctrinara. In timp ce PNL, ca partid, devine nervos si nerabdator. Aceasta contradictie genereaza, prin cele doua efecte perverse, presiunea exercitata asupra intregului lant. De sus in jos, dar si de jos in sus.

   Dar spuneam ca, atunci cand lantul se rupe, fenomenul se produce incepand cu verigile sale cele mai slabe. Care sunt aceste verigi slabe? Sunt, pur si simplu, judetele sau localitatile in care raportul de forte din interiorul USL este disproportionat in favoarea si, respectiv, defavoarea unuia dintre partide. Acolo unde PSD este foarte puternic, iar PNL foarte slab si acolo unde, dimpotriva, PNL e puternic, iar PSD reprezinta o forta insignifianta.

   Pentru a fi cat mai explicit, voi lua un exemplu la indemana. Si la zi. Judetul Dambovita este dominat, intr-o porportie covarsitoare, de PSD. Din optzeci de localitati doar in trei, una singura fiind mai semnificativa – Pucioasa, PNL dispune de primari. In rest, judetul este dominat de celelalte forte politice, in special de PSD. Intr-o incercare de a rezista sau de a se intari, conducerea provizorie PNL cauta sa identifice aliati printre celelalte partide. PDL si PP-DD. Aliante contra naturii, cum sunt ele taxate de partenerii social democrati. Care anunta ca vor raspunde prin dizolvarea Consiliului Judetean si noi alegeri. Iata un mod tipic in care se poate rupe lantul aflat sub presiune, acolo unde vergia este mai slaba. aici

   Comentariu de QUASIMODO — mai 1, 2013 @ 9:18 am | Răspunde

 8. A 16-a bancă
  Acum 133 de ani, Banca Naţională a României începea să facă istorie. Astăzi, nu vârsta i-o sărbătorim, ci faptul că în tot acest răstimp, prin strategii adecvate vremurilor, prin acumulări de personal supercalificat, de expertiză, de prestigiu, de forţă de reacţie rapidă la încercări dintre cele mai grele, şi-a consolidat poziţia de principal stâlp al stabilităţii financiare a ţării.

  133 de ani! Sunt mulţi sau puţini? Dacă luăm în calcul faptul că, în ordine cronologică, Banca Naţională a României este a 16-a bancă centrală din lume, sunt mulţi. Dacă socotim că, fiind întemeiată la 29 aprilie 1880, a intrat în înalta societate a băncilor centrale din întreaga lume cu 33 de ani înaintea Băncii Centrale a Statelor Unite sunt şi mai mulţi. Iar când, cercetând arhivele, descoperim o preţioasă încărcătură istorică încă din momentul startului, înţelegem că vârsta însăşi e un merit.

  Startul: 1880 şi 1881. Doi ani ai istoriei României bogaţi în fapte memorabile. Crearea Băncii Naţionale devenise posibilă în remarcabilele împrejurări ale dezvoltării fiinţei noastre naţionale în cea de-a doua jumătate a veacului al XIX-lea, într-o epocă în care climatul politic, economic şi social din ţară fusese inundat de aerul proaspăt al vremii. O elită viguroasă formată atunci, având ca nucleu intelectuali publici reveniţi de la studii din marile centre de învăţământ din vestul Europei, s-a dovedit capabilă să traseze liniile de forţă reprezentative pentru noile structuri ale României moderne. Iar linia cea mai relevantă, dintre toate, a fost cea a dezvoltării şi întăririi instituţiilor statului, menite să susţină vastul program de restructurare a societăţii româneşti. Un program în care Băncii Naţionale i-a revenit unul dintre rolurile cele mai importante.

  Dacă Banca Naţională a României lua fiinţă în 1880, ea a început să funcţioneze de fapt în 1881. În anul în care, la 10 mai, proclamarea Regatului şi încoronarea lui Carol I repoziţionau România faţă de marile puteri, consemnând un moment de vârf al rodnicei şi îndelungatei domnii a „regelui străin”. Schimbarea formei de guvernământ corecta perspectiva europeană a României, micşorând deficitul de imagine, cum am spune astăzi, armonizând nu eticheta, ci funcţionalitatea şi rangul instituţional. Iar Banca Naţională, care înregistrase în contul său un pasiv, o datorie faţă de societatea românească, îl transformă deja într-un activ, în sensul că de aici înainte îşi va credita continuu ţara. Însăşi ideea ce s-a născut în mintea întemeietorului ei de fapt, Eugeniu Carada, aceea a construcţiei unei clădiri monumentale, cu adevărat reprezentative pentru o instituţie de rang înalt, s-a dovedit a fi un preţios activ, o valoare pe care a adăugat-o avuţiei naţionale. În jurul Palatului Vechi, din Lipscani, ce sugera forţa de simbol rezonant al unui stat modern, independent şi prosper, Bucureştiul dobândea un „city” veritabil, un centru financiar influenţat de prestigiul Băncii Naţionale. Fapt ilustrativ atât ca model de civilizaţie, cât şi ca operă de organizare socială. aici

  Comentariu de QUASIMODO — mai 1, 2013 @ 9:22 am | Răspunde

 9. Băsescu şi Boc îşi bat joc de Ponta. El crede însă că este lăudat
  Traian Băsescu este mulţumit de premierul Victor Ponta pentru că nu a pus în aplicare angajamentele USL din campania electorală din 2012. Emil Boc spune despre Ponta că este un simplu administrator. Şi totuşi Ponta crede că este lăudat de Băsescu.
  De ce îl apreciază Băsescu pe Ponta
  Traian Băsescu – intrat fără echivoc în campanie electorală pentru a sprijinii reţeaua popularilor din România la europarlamentarele din 2014 – continuă să-şi bată joc de premierul Ponta. După ce săptămâna trecută l-a lăudat pe actualul premier pentru faptul că „nu a stricat” ceea ce a făcut guvernul Boc, duminică, Traian Băsescu a recidivat şi chiar a plusat. Într-un interviu în Evz, întrebat de ce a lăudat cele trei guverne, Boc, MRU şi Ponta, iată ce spune Traian Băsescu: „ Boc şi-a asumat măsurile grele de austeritate, iar ceilalţi doi nu au deteriorat procesul. Gândiţi-vă numai cu ce angajamente s-a instalat guvernul Ponta în mai 2012. Dacă şi-ar fi propus să le implementeze imediat ar fi fost un dezastru. Tot procesul de ieşire rapidă din criză s-ar fi prăbuşit. Faptul că a menţinut în linii mari politicile lansate de Boc în 2010 a fost pentru mine o surpriză plăcută, dar, mai ales, a fost salutar pentru atingerea ţintei. Artizanul reuşitei rămâne însă Boc, pentru că el a implementat măsurile de austeritate şi el a plătit costul politic”.
  Unde sunt „laudele”?
  Analizând acest răspuns dat de Traian Băsescu, nu găsim niciun fel de laudă (în adevăratul sens al cuvântului – n.a.) la adresa premierului Ponta. Din contră, putem spune – şi nu doar din poziţia cetăţeanului care a pus ştampila pe USL în decembrie 2012 şi pe demiterea lui Băsescu în iulie 2012 – că de fapt premierul Victor Ponta iese foarte prost.
  Toată lume ştie cât rău a produs românilor şi României guvernul Boc executând orbeşte (plus iniţiativele personale) ordinele venite de la Cotroceni, iar acum Traian Băsescu spune că Victor Ponta cauţionează guvernarea Boc. Premierul Ponta iese foarte şifonat şi poate chiar mai rău, pentru că în acest moment sunt puse sub semnul întrebării acţiunile sale politice anterioare:
  – a doborât guvernul Boc 2 prin moţiune de cenzură în 2009
  – a atacat guvernarea Boc3 în 2010, 2011 şi începutul lui 2012
  – a susţinut moral marile proteste din iarna anului 2012 care au dus la căderea guvernului Boc3
  – a doborât guvernul MRU prin moţiune de cenzură
  – a participat activ la înlăturarea conducerilor PDL de la Parlament
  – a participat activ la suspendarea şi ulterior a promovat demiterea lui Băsescu
  Dar şi mai grav pentru premierul Ponta este faptul că este „apreciat” pentru că nu şi-a pus în aplicare angajamentale. Cu alte cuvinte, Victor Ponta nu şi-a respectat ceea ce a promis în campania electorală. Ce bilă mai neagră poate primi un premier care nu-şi respectă angajamentele (şi într-adevăr, Ponta nu este deloc în grafic cu angajamentele – n.a.).
  Hop şi Boc ! Fostul premier îl ia peste picior pe Ponta
  După ce „stăpânul” şi-a expus impresiile, în scenă a intrat şi Emil Boc. Care a rămas acelaşi executant supus al spuselor lui Traian Băsescu. Iată ce a declarat fostul premier la RealitateaTV: „Fără acele măsuri din 2010, astăzi eram într-o situaţie mult mai dificilă decât alte ţări din UE (…) ajungeam să închidem România (…) Actualul Guvern doar administrează, nu guvernează ţara, asta e realitatea (…) De aceea am spus că actualul guvern administrează, dar nu guvernează ţara, are partea bună că nu a distrus ce am făcut, dar are partea proastă că nu aduce nicio măsură în plus pentru a susţine mediul de afaceri ci, dimpotrivă, îl ignoră”, a spus Emil Boc. Pentru cine nu îşi dă seama, ca şi Traian Băsescu, şi Emil Boc îşi cam bate joc de Victor Ponta.
  Ponta crede că a fost lăudat…
  După cum se poate vedea, nici urmă de vreo laudă ci, din contră doar cadouri otrăvite de la Traian Băsescu şi Emil Boc. Dar premierul Ponta crede că totuşi a fost lăudat. Altfel nu ar fi avut următoarea dormulare: „Acuma dacă tot mă laudă dânsul, să mă laud şi eu. E bine că a înţeles că nu mai poate să conducă Guvernul şi Parlamentul ca pe vremea lui Boc (!?!? – subl.aut.). Mai departe, însă, eu cunosc cel mai bine cifrele pe care le-a prezentat dl. preşedinte Băsescu, sigur că unele au aceeaşi interpretare referitor la faptul că în 2010 trebuia făcut ceva”. Cu alte cuvinte, într-un anumit fel,premierul Ponta cauţionează prestaţia lui Traian Băsescu din 2010.
  …şi spune o gogomănie uriaşă
  Tot răspunzând „aprecierilor” la adresa sa, Victor Ponta a mai făcut o afirmaţie pe care ne este greu să o calificăm. „Şi nu vreau să agit din nou apele, se datorează (ceea ce a fost bun în 2013, n.r.) şi faptului că nu mai există acest război deschis între preşedinte, Guvern şi Parlament”, a spus Ponta, citat de Agerpres. Deci, după premier, nu mai există niciun război între Cotroceni şi Palatul Victoria şi între Cotroceni şi Parlament. Să nu ştie oare premierul că nu mai devreme decât vinerea trecută, Traian Băsescu a trimis la reexaminare legea care atribuia Parlamentului rolul de a decide cine merge la Consiliul European?. Să nu ştie premierul câte legi USL a întors Traian Băsescu la Parlament sau le-a atacat direct sau prin PDL la CCR? Ultimul exemplu: statutul parlamentarilor, care după două atacuri la CCR de către PDL a fost atacat acum la Curte şi de Traian Băsescu, deşi atunci când a trimis legea la reexaminare nu a ridicat obiecţiile de neconstituţionalitate de acum. Şi legat de blocarea de 3 luni de zile a legii statului parlamentarilor – deci „nici vorbă de război”, nu-i aşa? (nota aut.) – chiar Valeriu Zgonea a declarat duminică (la Ruse, unde s-a aflat alături de premierul Ponta) că „L-am informat şi pe dl. prim ministru că mulţumită dlui .preşedinte va trebui să fac reduceri de personal. Nu am ce să fac altfel, că parlamentarii nu pot să-i dau afară, doar functionarii publici”. Cu alte cuvinte din cauza „mofturilor” PDL şi ale lui Traian Băsescu trebuie daţi afară cca 300 de funcţionari publici din Parlament.

  AICI

  Comentariu de Ion Pribeagu — mai 1, 2013 @ 10:57 am | Răspunde

 10. Planul lui Basescu si Ponta pentru Antonescu
  Sansele lui Crin Antonescu la Cotroceni sunt… tot mai mici. ..AICI

  Comentariu de Ion Pribeagu — mai 1, 2013 @ 11:00 am | Răspunde

 11. strong>Chiliman, atac dur la Antonescu: Congresul PNL a fost măsluit
  Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, declară într-un interviu acordat România Liberă că liberalul Crin Antonescu a câștigat alegerile de la Congresul partidului pentru că acestea au fost ”aranjate ca pe vremuri la Congresul PCR pentru rezultate de 99,9%”. Fondatorul Inițiativei România Liberală subliniază că președintele Crin Antonescu nu are o largă susținere în PNL, ci are o largă susținere în rândul celor care au venit la Congres, deși, acolo lucrurile nu s-au desfășurat tocmai corect.
  ”Eu văd ce se întâmplă astăzi în partid şi ştiu că şi la Congres au fost foarte mulţi oameni care au votat împotrivă, chiar dacă lucrul acesta nu a ajuns în public, fiindcă lucrurile au fost aranjate ca pe vremuri la Congresul PCR pentru rezultate de 99,9%”, spune Chiliman.
  Chiliman îi aduce aceste acuzații lui Antonescu, la două luni de la sfârșitul Congresului, posibil pentru a-și forța excluderea din partid și păstrarea primăriei sectorului 1.
  Întrebat ce crede că va face Antonescu acum, după lansarea IRL, Chiliman a răspuns: ”M-am delimitat de Crin Antonescu pentru că a împins partidul în afara traseului occidental pe care l-a parcurs începând de la formarea sa în 1875. Desfiinţarea unor instituţii ale statului de drept este incompatibilă cu ¬politicile liberale. Iniţial am cerut expli¬caţii în interiorul partidului, dar nu am primit. Astă-vară am tras deci un semnal de alarmă, care este valabil pentru PNL şi astăzi”.
  Crin Antonescu a fost reales pe 23 februarie în fruntea PNL cu 1343 de voturi ”pentru” și 44 ”împotrivă”.
  ICI

  Comentariu de Loreley — mai 1, 2013 @ 11:33 am | Răspunde

 12. „Şova&Asociaţii” (de la guvernare!)

  Adevărul e că Dan Şova nu a mai trăncănit de multă vreme! Afundat în descoperirea marilor proiecte de infrastructură şi, mai ales, prins în felul de împărţire a acestora pe cap de viitor baron de regiune, actualul ministru nu a mai avut timp să ne uimească. Ba, am şi uitat de el, părând bine ţinut în lesă de prietenul-premier, nu carecumva să mai scape vreo vorbă care să asomeze publicul evreu. Asta până mai ieri când pare că a primit o bruscă dezlegare. Dezlegare la vorbă televizată. Dar nu pentru a-şi reantrena corzile vocale după gafa logoreică legată de holocaust, ci pentru a transmite un mesaj de solidaritate al guvernului Ponta cu guvernul în aşteptare al maghiarimii. Pentru că prietenul la nevoie se cunoaste, iar ceea ce nu poate spune public „Ponta fara asociaţii” poate spune „Şova&Asociaţii”.
  Şi nu este întâmplător nici faptul că Dan Ştevie Şova a ieşit pe sticlă la doar câteva zile după ce maghiarimea politică a cerut public impunerea maghiarei ca limbă oficială în zonele plăcuţelor „bilingve”, să legalizeze sintagma iredentistă a ţinutului secuiesc în numele guvernului Ponta&Asociaţii.
  Pentru că era cât se poate de clar că în aceată direcţie vor merge lucrurile… Şi nu doar pentru că prima urare a lui Ponta în seara victoriei în alegeri nu a fost către poporul român, ci către preşedintele UDMR, unul dintre stăpânii din lesă, partener al viitorului formator la picioarele căruia avea să facă „paste” premierul pe preşul Cotrocenilor, dar mai ales pentru că, deşi a avut la dispoziţie mai bine de un an în care să înlăture mârşăviile portocaliilor din actele oficiale, nu a făcut nimic. Ar fi putut să elimine măcar periculoasa sintagmă „ţinutul secuiesc”, introdusă de Vasile Blaga, când era ministru al administraţiei, Victor Ponta având ocazia să se delimiteze de aceste denumiri revizioniste. Dar nu a făcut acest lucru pentru că, mai mult ca oricând, un guvern al României este gata să vândă ţara iredentiştilor.
  Nici locul de exprimare ales de Ştevie Şova pentru a plivi denumirile revizioniste ale bălăriei politice maghiare în limbajul ofical guvernamental nu este întâmplător, apariţia lui la televiziunea publică fiind un mesaj cât se poate direct. Iar faptul că ministru-ştevie al marilor minciuni nu a gafat în pronunţarea sintagmei în contexul proiectelor de infrastructură, ci a avut o ţintă precisă, este evident din felul în care a plasat sintagma pentru a defini chiar şi limitele trasate deja prin ei, guvernanţii-marionete, ale acestui „ţinut”. Pentru că, Dan Ştevie Șova a folosit noțiunea referindu-se la proiectul de autostradă care va lega Iaşiul de… Braşov, dând asigurări că Moldova nu va rămâne izolată!
  Practic, după Vasile Blaga care a introdus această denumire într-un act oficial al guvernului, după Elena Udrea care, ca ministru, declara că este de acord cu ideea ca Harghita, Covasna şi o parte din judeţul Mureş să fie promovate turistic sub denumirea de ţinutul Secuiesc, pentru „a-i creea propria identitate”, acum un ministru al guvernului Ponta promovează „simbolurile” iredentiste.
  Şi, din nenorocire, nu este singurul, cam toţi miniştri actualului cabinet aliindu-se acţiunii de promovare a iredentismului. Ministrul Educaţiei prin acceptarea manualului de istorie a secuilor, cel al Turismului prin aceptarea organizării şi în acest an, după ce a tăiat participările companiilor româneşti la târgurile internaţionale de profil, a standului „Ţinutul Secuiesc” în cadrul Târgului de Turism al României ori prin tentativa aceluiaşi ministru, de a schimba brandul de ţară, prin eliminarea frunzei şi crearea unor „branduri” regionale.
  Ce obligații are însă Dan Şova față de fosta guvernare portocalie încât să se transforme în agentul de promovare al unui simbol secuiesc revizionist?! Răspunsul e simplu: banii! Pentru că, deşi nu a fost la putere, el a beneficiat din plin, prin casa sa de avocatură, de sume considerabile rezultate din „reprezentarea” instituţiilor publice, „Şova&Asociaţii” obținând între 2009 și 2012 peste 2,2 milioane lei! O sumă apreciabilă, dar nici pe departe pe măsura beneficiilor din perioada anterioară, când acelaşi cabinet de avocatură avea să încaseze, între 2006 şi 2009, peste şapte milioane de euro din contractele cu statul!
  http://www.ziarulnatiunea.ro/2013/04/29/sovaasociatii-de-la-guvernare/CITESTE AICI

  Comentariu de Ashali_Salam_Da _N-am — mai 1, 2013 @ 5:07 pm | Răspunde

 13. „Trăirile” uitate ale unui scriitor şi dragostea de patrie
  Cu mai mulți ani în urmă, la rubrica scriitorul de la pagina „x” dintr-o publicație națională, un cunoscut publicist îşi exprima câteva dintre ,,trăirile” sale vizavi de dragostea de patrie, sentiment care, după opinia sa, s-a degradat în zilele noastre, deoarece acum ,,prin patrie poporul înţelege azi guvernarea, reprezentarea ei prin guvernanţi”. Cum o fi ajuns scriitorul la o asemenea concluzie nu se ştie. Poate o fi făcut pe cont propriu vreun sondaj de opinie, ceea ce nu cred. Şi nu cred fiindcă în continuarea articolului irumpea un fel de talmeş-balmeş în care erau amestecate, de-a valma, idei despre,,dragostea de patrie”, despre ,,pericolul maghiar”, care acum, după părerea dumnealui, ,,este o prostie”, din moment ce ,,Europa a devenit o patrie mare şi mamă bună pentru toţi fiii ei”; despre dreptul de a nu învăţa limba română de către minoritatea maghiară din judeţele Harghita şi Covasna, ,,că doar nu o să-i forţăm. Nimeni nu învaţă o limbă străină ca urmare a unei ordonanţe sau a unei legi” etc. Toate acestea le pune în cârca politicienilor de azi – se referă desigur numai la cei români – catalogaţi a fi nişte falşi ,,patrioţi şi veghetori la sentimentul naţional”. Concluzia este că avem de a face aici cu un ,,naţionalism primitiv”.
  Din păcate, Tudor Octavian, căci despre el este vorba, scria la vremea aceea despre nişte chestiuni de care este cu totul străin. Pun acest lucru pe faptul că, fiind scriitor, dumnealui amestecă realitatea cu ficţiunea, ceea este grav, atunci când este vorba de lucruri cât se poate de concrete, de chestiuni legate de realitatea obiectivă, existentă efectiv. S-ar părea că şi el, ca mulţi alţii, face parte din categoria celor care-şi dau şi ei cu părerea, aşa ca să nu tacă. Fiindcă de acolo, de pe malul Dâmboviţei, nu văd mai departe de periferiile Bucureştiului şi cred că ţara se termină acolo, habar neavând de problemele Ardealului, mai ales de cele din aşa-zisa ,,secuime”.
  Grav este faptul că publicistul socotea că limba română, adică singura limbă oficială din România – aşa scrie în Constituţie, domnule Tudor! – este o limbă străină pentru minorităţile naţionale, în mod deosebit, pentru minoritatea maghiară! Asta, probabil, de la Băsescu citire! Numai cineva care este complet rupt de realitate şi cu o logică de lemn poate ajunge la o asemenea concluzie. Fiindcă nimeni nu-i obligă, nu-i forţează, printr-o lege sau printr-o ordonanţă, ci îi obligă calitatea lor de cetăţeni ai României! Adică cum, să fi cetăţean al unei ţări, cu drepturi şi obligaţii depline, la fel ca toţi ceilalţi, şi să nu cunoşti limba ţării respective!? Iar aceştia nu sunt din categoria veneticilor străini, ci sunt născuţi aici, moşii şi strămoşii lor au trăit tot aici, pe pământ românesc, şi totuşi nu poţi să nu te cruceşti când auzi ,,nem tutdom romanul”! Adică ,,nu ştiu româneşte”! Dumneata, domnule Tudor, socoţi acest lucru o normaliate ? Unde în lume, într-o ţară civilizată, se mai poate întâmpla aşa ceva ? Exemplul pe care îl dai, legat de situaţia din Canada, este cu totul fals, fiindcă marea majoriate a românilor trăitori acolo, plecaţi în ultimii ani, nu au cetăţănie canadiană, iar cei plecaţi demult, au devenit cetăţeni canadieni şi cunosc foarte bine limba engleză, sau franceză.
  Cât priveşte minoritatea maghiară din România este cu totul altă situaţie, pe care dumneata, se vede, nu o cunoşti deloc, ori te prefaci că nu o cunoşti, pentru ca astfel să te războieşti cu polticienii, care s-ar părea că sunt vinovaţi, obligându-i pe ungurii din România să înveţe româneşte. Că unii unguri din Transilvania nu cunosc limba română nu este un fapt grav în sine. Să fie sănătoşi ! ,,Treaba lor”, vorba dumitale. Grav este însă că ei nu vor să înveţe limba română, limba unei naţiuni pe care ei, ungurii, o socotesc ,,cea mai ticăloasă din lume”! De ce ? Fiindcă ei socotesc Transilvania pământ unguresc, răpit de către români! ,,România este ultimul stat cârpit, creat artificial de Trianon”! Din 1918 şi până în prezent, ,,maghiarimea din România trăieşte sub năvodul asupririi hoardelor năvălitoare, cu opincile pline de sânge”!
  Nu vă vine să credeţi ? Luaţi şi citiţi, dacă cunoaşteţi cât de cât limba maghiară, colecţia publicaţiei ,,Europai Ido” (Timpul Europei), ca să vă convingeţi. Până atunci vă dau eu câteva ,,perle” care vă pot convinge despre adevăratele sentimente pe care presa maghiară, prin redactorii săi, desigur, le are faţă de ţara în care s-au născut şi trăiesc bine mersi, fără să-i atingă cineva nici măcar cu o…floare. ,,Suntem sugrumaţi de 86 de ani, uneori mai puternic, alteori mai încet de o naţiune care nu are rădăcini aici, pe pământul nostru, pe Pământul Secuiesc” – scrie Kolumban Gabor, în nr. din 23 noiembrie 2006. ,,Aici, pe Pământ Secuiesc, unde noi suntem băştinaşi să avem atâta curaj încât să-i cerem fiecărui invadator, fără rădăcini aici, la noi, să ni se adreseze în limba maghiară(…) Să ne intre bine în cap că puterea română de ocupaţie, asupritorii noştri, îşi clădeşte planurile de nimicire a maghiarilor pe indiferenţa noastră”.
  Credeţi că numai presa maghiară are un astfel de limbaj? Nu, fiindcă şi politicienii unguri din România, care şi-au adunat averi imense după 1989, trăiesc şi ei sub acelaşi ,,năvod al asupririi”, motiv pentru care cântă exact pe aceleaşi strune, astfel încât ,,propaganda ungurească a ştiut în aşa măsură să-şi impuie opinia sa în conştiinţa politică a Europei, încât face posibile unele confuzii false şi unele aprecieri eronate”, scria ungurul Fenyes Samu. Ori Marko Bela, de exemplu, care încă luptă din răsputeri împotriva ,,bisericilor cu turlă în formă de ceapă” care ,,răsar ca ciupercile după ploaie în secuime”. Şi tot el cere ca toţi cei care trăiesc aici ,,pe pământ secuiesc şi mănâncă pâinea noastră, să poftească să vorbească şi în limba maghiară, iar dacă nu ştiu, să înveţe”!
  Nu cumva să se înţeleagă că ura aceasta pe care o manifestă vârfurile extremismului maghiar din România faţă de români şi faţă de tot ce este românesc, s-ar datora acelui ,,naţionalism primitiv” al politicienilor români de azi, aşa cum crede scriitorul aminti la început. Aceasta este o boală fără leac a hungarismului, care s-a perpetuat şi s-a amplificat chiar de-a lungul deceniilor ce au urmat după 1918. ,,Tot ce este valah, e înaintea noastră superlativul odiosului, ce trebuie urât din toate puterile şi combătut prin toate mijloacele(…) Nu există între ungur şi ungur deosebire, toţi vă urâm, toţi tindem cu toate mijloacele la păstrarea supremaţiei noastre…” îi spunea lui Emil Dandea (fost deputat al României Mari, unul dintre primii primari români ai municipiului Târgu-Mureş, după Marea Unire), un fost coleg de şcoală, de etnie maghiară.
  După cum se poate vedea, nici cei de acum nu ne iubesc mai mult decât au făcut-o înaintaşii lor…
  CITESTE AICI

  Comentariu de Ashali_Salam_Da _N-am — mai 1, 2013 @ 5:09 pm | Răspunde


 14. TENSIUNI. Crin Antonescu din nou în offside în USL
  Pregăteşte PSD propriul candidat la preşedinţie?
  HERE

  Comentariu de Klein Raluca — mai 1, 2013 @ 5:15 pm | Răspunde

 15. Victor Ponta: Ne angajam raspunderea pe Legea regionalizarii daca avem consens in Parlament, mai putin PDL
  Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca singurul caz in care se va apela la angajarea raspunderii pe Legea regionalizarii va fi situatia in care, dupa revizuirea Constitutiei, va exista un consens intre toate fortele politice, mai putin PDL, pe care l-a catalogat drept un partid neserios.

  „Nu vom avea angajarea raspunderii Guvernului pe legea regionalizarii decat daca exista un acord cu toate fortele politice din Parlament. Cand vorbesc de forte politice din Parlament, nu ma refer la PDL, ca ei nu mai exista, ei sunt pe post de „Gica contra” sau fac, asa, un fel de balet de opozitie, dar de fapt se cearta intre ei”, a sustinut Ponta, potrivit Mediafax.

  El a fost intrebat despre pozitia vicepresedintelui UDMR Laszlo Borbely, care a precizat ca nu sustine varianta propusa de USL pentru regionalizare.

  „Dar n-au vazut forma, poate se… s-ar putea sa nu se opuna. Dar daca nu exista acest acord cu toate fortele politice serioase, mai putin PDL, pe care nu-i consider o forta politica serioasa, legea va merge in Parlament si va fi adoptata de Parlament, dar numai dupa aprobarea revizuirii Constitutiei. Inainte de asta, nu are niciun rost sa vorbim, daca nu trecem in Constitutie ca exista regiuni”, a precizat premierul.

  Ponta a fost intrebat daca legea regionalizarii nu poate fi adoptata inaintea referendumului de revizuire a Constitutiei, urmand ca intrarea in vigoare sa aiba loc de la 1 ianuarie 2014.

  „Nu, pentru ca e neserios. Pana nu ai trecut in Constitutie, nu vorbesti despre lege. Deci nu va exista nicun proiect de lege inainte sa fie revizuita Constitutia, pentru ca nu poti sa pui carul inaintea boilor”, a mai explicat premierul.

  Legea de infiintare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului, in luna noiembrie, dupa ce va avea loc modificarea Constitutiei, a declarat, vineri, vicepremierul Liviu Dragnea.

  Acesta a spus, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca modul in care vor arata viitoarele regiuni va fi finalizat in vara acestui an, dupa care vor urma dezbateri publice regionale, iar apoi, dupa modificarea Constitutiei, Legea de infiintare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului.

  Ulterior, intr-o conferinta de presa la Oradea, vicepremierul a motivat aceasta optiun, spunand ca daca puterea nu isi va angaja raspunderea pe Legea de infiintare a viitoarelor regiuni va rata obiectivul privind finalizarea ei pana la sfarsitul anului si nu ar putea fi terminata inainte de inceperea noului exercitiu financiar.

  Prim-vicepresedintele PDL Liviu Negoita a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca PDL considera drept „inadmisibila” asumarea raspunderii Guvernului in Parlament pe regionalizare, avand in vedere ca exista o coalitie la guvernare care are o majoritate de 70% in Parlament.

  Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune ca Uniunea nu este de acord cu adoptarea Legii de infiintare a regiunilor prin angajarea raspunderii pentru ca nu se poate ocoli o dezbatere parlamentara pe o tema care vizeaza fiecare cetatean si ar reprezenta „cea mai mare greseala a coalitiei”.

  UPDATE Vasile Blaga: PDL se opune categoric unei proceduri de asumare a raspunderii Guvernului pe regionalizare

  PDL se opune categoric procedurii de asumare a raspunderii Guvernului pe legea regionalizarii, a declarat luni presedintele PDL, Vasile Blaga, aratand ca adevarata intentie a USL este „de a face regiunile vasale baronilor locali USL”, transmite Mediafax.

  „PDL se opune categoric unei proceduri de asumare a raspunderii Guvernului pe reforma administrativ-teritoriala sau regionalizare, cum ii spune domnul Ponta. Este revoltator ca o coalitie care are 70% in Parlament stabileste procedura tehnica pentru un act normativ atat de important inainte de a spune romanilor cum vede aceasta reorganizare administrativ teritoriala”, a precizat Blaga, intr-o conferinta de presa, dupa sedinta BPN al PDL.

  El a aratat ca nu a fost stabilit niciun criteriu pe care il are Victor Ponta in vedere cand discuta despre regionalizare.

  „Nu a fost nicio dorinta a lor de a propune romanilor unitati administrativ-teritoriale viabile, care sa poata sa si cofinanteze proiectele pe fonduri nerambursabile. Suntem indreptatiti sa presupunem ca adevarata intentie a USL este de a face regiunile vasale baronilor locali USL pentru ca nu au in vedere nici restrangerea birocratiei la nivel administratiilor teritoriale locale, nici reducerea cheltuielilor”, a adaugat Vasile Blaga.

  El a mai sustinut ca actualii guvernanti doresc sa instituie inca un nivel de impozitare la nivelul regiunilor care nu ar face nimic altceva decat sa impuna noi taxe si impozite pentru a finanta inca un nivel birocratic.
  de AICI

  Comentariu de Katana-TACETI DIN GURA ! — mai 1, 2013 @ 5:31 pm | Răspunde

 16. „Dragostea” dintre Ponta și Băsescu: telenovelă siropoasă sau schema politico-tactică?


  De câteva săptămâni, imediat după ce au băut adălmașul pe cârca șefilor din Justiție, liderii celor două palate – Cotroceni și Victoria – nu contenesc cu laude reciproce. Cuvinte de bine care indică mai degrabă o stare de liniște aparentă înainte de o furtună politică ce stă să vină. Chiar dacă simpatizanții ambelor tabere îi înjură pe la colțuri și îi acuză de trădare pe cei doi protagoniști , atât Ponta, cât și Băsescu se străduiesc să mascheze un armistițiu. La finele săptămânii trecute Băsescu l-a lăudat din nou pe Ponta, care alături de Boc și Ungureanu, „ar fi adus nava la cheu”. Asta că toate că BNR nu este tocmai de acord cu această afirmație în ultimul său raport privind starea națiunii prezentată. Imediat, Ponta s-a simțit flatat și a răspuns ieri că liderul de la Cotroceni rescrie istoria, lovind totuși în celelalte două guverne menționate. Anterior, Ponta declara că mersul bun al României din prima parte a anului se datorează coabitării cu Băsescu. „Evident că într-o stare de război între instituţii nu puteam să avem nicio stabilitate, nicio strategie clară de implementat şi, din acest punct de vedere, da!, are un merit şi preşedintele Băsescu pentru că, după 9 decembrie, a acceptat să colaboreze cu Guvernul şi cu Parlamentul şi nu mai e într-un război. Asta e o realitate. Acum, dacă tot mă laudă dânsul, să-l mai laud şi eu că e bine că a înţeles că nu poate să conducă şi Parlamentul şi Guvernul ca pe vremea lui Boc”

  Pace fragilă

  Lăsând la o parte aspectele emoționale, situația nu este deloc una roz deoarece ambele personaje politice au trecut de la o dintr-o extremă în cealaltă. O atmosferă ce nu anunță previzibilitate, atât pentru cetățeni, cât și pentru partenerii externi. Dragostea forțată dintre cele două palate nu este nici pe departe una reală în care ambele personaje au ajuns la vreun consens. Băsescu nu este Iliescu ca pe final de mandat să încerce să-și repare relațiile cu toți foștii adversari politici iar „pacea de la Snagov” nu poate fi reeditată în forma actualului „pact de coabitare”. Evident, în ciuda vârstei, nici Ponta nu este pe atât de naiv cât pare și știe foarte bine că acest „concubinaj politic” nu este unul real, deși se folosesc formule diplomatice mai ceva ca la dineurile în cinstea unei zile naționale. Numai că lovitura de palat, dată de USL în urmă cu aproape un an, a lăsat cicatrici adânci în viitoarea carieră a lui Ponta. Băsescu are relații personale deja cu mulți lideri ai Europei, inclusiv cel mai puternic – cancelarul Germaniei, Angela Merkel -, iar acest lucru a putut fi observat în reacție promptă a Occidentului în zilele toride ale verii trecute. Nici situația actuală din zona răsăriteană a Europei nu-l ajută pe Ponta, acolo unde peste noapte cad guverne sub presiunea străzii, se prăbușesc economii și se ridică semi-dictatori precum Viktor Orban în Ungaria. Așa că tot ce i-a mai rămas de făcut lui Ponta este să încheie un armistițiu de fațadă cu președintele Băsescu în încercarea de a închide un front vechi și de a lucra la imaginea sa de lider pro-european într-o zonă a UE în care euroscepticismul este în ascensiune. Pe de altă parte, deși pare resemnat, președintele Băsescu știe că anul acesta nu are nicio miză electorală și maschează o stare de relaxare. Din 2014, odată cu alegerile europarlamentare și cele prezidențiale, lucrurile cu siguranță nu vor mai sta la fel. A spus-o clar și răspicat că nu va ieși la pensie din 2014 iar consilierii săi lucrează deja la plămădirea unei noi construcții politice. O știe și Ponta, dar deocamdată trăiește în compromis în speranță că în acest răstimp își va făuri o aură de om politic matur și cu ceva relațiile în Europa Occidentală și peste Ocean.

  Mădălin Necșuțu

  aici

  Comentariu de Katana-TACETI DIN GURA ! — mai 1, 2013 @ 5:34 pm | Răspunde

 17. Crosul

  De Florii am avut sărbătoriți chiar la vârful USL: copreședinții Victor Viorel Ponta și Crin Antonescu. Amândoi au nume de flori, amândoi sunt în zodia Fecioarei. Ai zice că sunt un cumul de sensibilitate și puritate – dacă viața și activitatea nu ar contrazice viguros asemenea iluzii. Dacă marele Crin a stat în ierbar și n-a apărut în public, premierul Viorel și-a serbat onomastica la mitingul socialiștilor bulgari, la Ruse – căci nimic nu-i place mai mult unei Fecioare socialiste decât un miting. Dl. Ponta nu ratează niciunul. Unde e un miting socialist – în Franța, în Italia, în Ungaria, în Bulgaria – acolo e și el. La Ruse premierul i-a întors dlui Băsescu complimentele în stilul binecunoscut: lăudându-se pe sine, lustruindu-se pe el și considerând că „tot ce s-a făcut bun în prima parte a anului se datorează faptului că nu mai există război între președinte, guvern și parlament iar aici are merite și dl. președinte, dacă tot m-a lăudat el, pot să-l laud și eu”. Lăudați și cântați și vă bucurați – dar întrebarea e: care-s realizările? Creșterea taxelor? A prețurilor? Subordonarea întregului sistem fiscal nașului Rușanu, președintele ASF, care are fini și la Ministerul Finanțelor și la ANAF? Și afini la Transporturi?
  Fostul premier Boc crede însă că „în afară de faptul că n-a stricat ce am făcut noi, guvernul Ponta e un mare zero absolut” iar ex-premierul MRU a zis că „atunci când lauzi pe cineva că nu face rău, este o ironie”. Iron lady, dl. Năstase a scăpat o ironie involuntară: „sunt o instituție” – cam rău famată însă, ca și alt sărbătorit, judecătorul Florin Costiniu, condamnat definitiv la patru ani cu suspendare în dosarul rețelei mafiote a lui Cătălin Voicu. Condamnatul Costiniu s-a pensionat în timpul procesului și are o pensie de 16.000 de lei. Normal, orupția e foarte apreciată la noi, aproape la fel de mult ca incompetența. Cel care a simțit numai bucurie, pace sufletească și sărăcie cu duhul de Florii a fost Becali care, la ieșirea din biserică, a prezentat presei rezumatul slujbei: „e ziua când Isus a fost primit cu flori în Ierusalim și cu strigăte de bucurie, osana, osana și peste câteva zile a fost spânzurat”. Spânzurat, Isus?
  Becali practică religia pe sărite – direct în blasfemie.
  Cei mai sportivi au preferat slujbei de la biserică un cros în memoria victimelor atentatului de la maratonul din Boston alergând împotriva terorismului: „Run for peace, run fort Boston”. Restul populației aleargă zilnic la crosul împotriva crizei: Run for money.

  Tia Șerbănescu

  aici

  Comentariu de Katana-TACETI DIN GURA ! — mai 1, 2013 @ 5:35 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: