CRONICI DIN GERULIA & STIRI FIERBINTI din TREBUCI

august 23, 2011

Băsescu: Dacă în interiorul USL un partid face 51%,doar acel partid vine la Cotroceni pentru premier

Filed under: Uncategorized — mihaibeltechi @ 5:03 am

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat luni, laTVR, că, în baza articolului 103 din Constituţie, dacă în interiorul USL un partid va obţine 51% din mandatele din Parlament, atunci va chema la Cotroceni doar acel partid, care va da premierul.

Eu nu mă joc de-a Constituţia. Ea trebuie citită corect: articolul 103 se referă la partide care obţin 51%, nu la alianţe. Alianţele sunt variabile (…) Deci ei trebuie să citească foarte bine articolul 103, să înţeleagă foarte bine ce s-a întâmplat la aceste alegeri (parţialele de duminică – n.r.) şi să decidă în consecinţă, a avertizat preşedintele opoziţia.

Traian Băsescu a precizat că situaţia desemnării premierului în 2004 nu este aceeaşi ca cea pe care o invocă articolul 103, anume cea a unei majorităţi de 50% plus unu. Alianţa DA nu a revendicat niciodată 51%. A fost, într-o bătălie politică, chemată la consultări cu toate celelalte partide, cu PSD-ul, a povestit el.

Când iei 51%, dacă citeşti atent Constituţia, preşedintele nu mai face consultări, cheamă doar partidul care a obţinut 51%. De-asta articolul 103 se referă la partid, pentru că se exclud consultările, preşedintele nu mai are dreptul să consulte nicio altă formaţiune politică atunci când există un partid care a obţinut 51%. Când discutăm de alianţe este cu totul altceva. Dacă ar fi vrut Constituţia să includă şi alianţele, scria acolo, la articolul 103: partide, virgulă alianţe, asociaţii de bloc, dar Constituţia prevede expres partid cu 51%, tocmai pentru că alianţele sunt variabile, a explicat preşedintele.

Întrebat dacă, în aceste condiţii, nu va numi în nicio situaţie un premier propus de USL, Băsescu a răspuns că, totuşi, negocierile pentru desemnarea unui premier trebuie făcute.

Deci dacă USL-ul va obţine 70% sau 30%, pentru mine este egal. Dacă în interiorul USL-ului însă este un partid care va avea 51% din membrii Parlamentului, nu voi mai chema pe nimeni altcineva decât acel partid din interiorul USL-ului care are 51% din membri, a spus Traian Băsescu.

Cu câteva săptămâni în urmă, preşedintele a avertizat USL să citească articolul 103 dinConstituţie, spunând că nu poate desemna un premier al Uniunii nici dacă aceasta obţine peste 50% din voturi, întrucât Legea fundamentală se referă la un partid care obţine majoritatea, nu la alianţe.

Potrivit primului alineat al articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate înParlament.

http://www.portalstiri.ro/basescu-daca-in-interiorul-usl-un-partid-face-51doar-acel-partid-vine-la-cotroceni-pentru-premier-24873/

Reclame

Un comentariu »

  1. […] si comentati AICI Like this:LikeBe the first to like this post. Lasă un […]

    Pingback de Băsescu: Dacă în interiorul USL un partid face 51%,doar acel partid vine la Cotroceni pentru premier « Cronici Geruliene — august 23, 2011 @ 5:08 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: